Byta däck på däckverkstad

Låter det lockande att ställa ut bilen utomhus, krångla med domkraften så att den lyfter på rätt ställe, den som dessutom kärvar när man ska hissa den upp och ner? Sedan stå i minusgrader och snörusk för att kämpa med att få loss däckens bultar som har rostat fast? Nej, det kan väl ingen tycka låta särskilt lockande och det finns garanterat trevligare saker som man vill göra med sin tid.

Därför är det bra att det finns alternativ att välja på. På en däckverkstad får man professionell hjälp med att byta däcken på sin bil och man får hjälp med att avgöra om däckens mönster är godkända för att åka med. Man får hjälp med att däckens lufttryck blir rätt på bilens samtliga däck samt att de är korrekt balanserade för att åka säkerheten och att undvika missljud och vibrationer.

Skulle däckens skick utgöra en säkerthetsrisk har man ofta möjlighet att beställa nya däck direkt från däckverkstaden. Där får man hjälp med att bestämma vilka däck som passar bilen och vilka däck som lämpar sig för just det underlag som man oftast brukar köra på. Däcken levereras direkt till verkstaden när man har beställt dom och skiftas sedan smidigt när man kommer in med bilen. De gamla däcken tas av från fälgen och de nya sätts på, fylls med luft, balanseras och monteras på bilen.

Håller man på hemma och ska byta däck och där upptäcker att det saknas en balansvikt, ena bulten är så rostig och gängorna är så dåliga att den måste bytas ut eller att ventilen har torkat ihop då innebär det genast problem. Man måste sätta på alla däck på bilen igen, släpa in alla grejer i garaget, åka iväg till närmsta mack eller butik med reservdelar, köpa en ny bult eller ventil för att sedan åka hem och börja om. Ut med domkraften, hissa upp bilen, av med däcket. Det är både tidsödande och energikrävande. På en däckverkstad finns dessa grejer redan inne som reserv och montören byter ut delarna vid behov.

Är man ute i god tid inför ny däcksäsong fungerar det ofta väldigt smidigt med att lämna in sin bil för däckbyte. Innan det är riktig rusningstid så får man ofta en tid snabbt på verkstaden och det går fort att byta, oavsett om däcken bara ska skiftas eller om man ska lägga om dem på fälgen. Många verkstäder erbjuder en kopp kaffe och en kaka medan man väntar på att bilen ska bli klar och det brukar vara alldeles lagom. Erfarna montörer skiftar däck på en kvart och med omläggning kan det ta en halvtimme.

Vid högsäsong får man räkna med längre väntetider dels på att få en tid och dels får man sedan vänta längre på att den ska bli klar när man väl är på plats. Under högsäsong är det inte ovanligt att man lämnar in bilen på morgonen och hämtar den på eftermiddagen så tar montörerna den någon gång under dagen när tid finns. Många verkstäder erbjuder dock drop-in tider men då får man räkna med att vänta en lång stund på sin tur.